Bize bakanlar neyi görür ?
BİZE BAKANLAR NEYİ GÖRÜR?
MİZAÇ HUY: Doğuştan sahip olunan özelliklerdir.Meyvenin çekirdeğine benzetilir.
KİŞİLİK: Çekirdekten yeşeren ağaca benzetilir bizi diğer insanlardan ayırılan duygu ,düşünce ,davranış özelliklerimizdir.
KARAKTER ise ağacın güçlü ve belirgin dallarına benzetilir toplum içinde kazanılan davranışların tekrarlandıkça kişi ile karakterize olmasıdır.
AHLÂK
İnsanın yaratılıştan sahip olduğu ‘huy’ anlamına geldiği gibi, din, tabiat, seciye ve karakter anlamlarına da gelir.
Bugün toplumda iyi bir davranışı bildirmek için onu yapan kimseye ‘AHLÂKLI İNSAN’ sözü kullanıldığı gibi toplumların ahlâkı, sözleriyle de ahlâki davranışların tümü anlamında kullanılmaktadır.
Ahlâk kelimesi ve onun batı dillerindeki karşılığı olan ‘etika’, ‘ethiq’ ve ‘moral’ kelimeleri, çoğunlukla yaşama kuralları anlamında kullanılır. Bu kurallar, insanların düzen içinde yararlı ve mutlu hayat geçirmelerini ve GİDEREK ERDEME YÜKSELMELERİNİ SAĞLAMAK İÇİNDİR.
Terim olarak ahlâk, insanın yaratılışından gelen ve zamanla ruhuna yerleşen alışkanlıklardır. Bu alışkanlıklar, toplum içerisinde yaşanarak kazanılan güzel ve iyi huylarla, kötü huylardır.
Ahlakın temel özelliklerini tanımlayacak olursak ;
- İradeli ve şuurlu olmak zorundadır biz hiçbir hayvanın davranışını ahlaki olarak tanımlayamayız.
- Edinilmiş ve kazanılmış olmalıdır hiç kimse doğuştan ahlaklı olmaz hiç bir bebeğe de ahlaklı veya ahlaksız diyemeyiz.
- Özümüze katacak kadar alışkanlık haline getirmiş olmalıyız bu tarz davranışlarımız anlık ve kendiliğinden olmalı, planlayarak ve tasarlayarak değil zorlamadan ve kolayca olmalı
- Niyete değil davranışa ilişkin olmalıdır.
Ahlakın çıkış noktası bilinçtir ve sosyal alanda ortaya çıkar ferdin fert ile toplumların toplumlarla ilişkisinin dayandığı değerler bütünüdür bu anlamı ile gelişir veya geriler yani bir önceki ahlaki davranışımız bir sonraki davranışımızı besler terside geçerlidir
Ahlaki davranışlar duruma göre değiştiği zaman ahlaklı davranış olma özelliğini kaybeder ve ahlakçı davranışa dönüşür bu ise artık ahlak değildir örnekleyecek olursak bir ingiliz londrada bir ingilize gösterdiği davranış modelini hindistanda bir hintliye göstermiyorsa ingilize gösterdiği davranışta özünde ahlaki değildir
Birde davranışımızın ahlakiliğini belirleyen şey niyetimizdir görünürde yapılan bir davranış ahlaki gibi görünsede niyetimiz bu değilse o davranışta ahlaki değildir (kirli bir eli kimsesiz çocuğun kasfasına silmek gibi )